Gdzie jest jej najwięcej witaminy B – witamina B odpowiada przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Łagodzi napięcie nerwowe, poprawia nastrój i sprawność intelektualną. Jednak witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ nie tylko na nasze zdrowie psychiczne. Każda witamina z grupy B pełni inną rolę w naszym organizmie.
Witaminy te są również odpowiedzialne za metabolizm, biorąc udział w procesie wchłaniania węglowodanów i pomagając przekształcać glukozę w energię, która jest transportowana między innymi do mózgu. W związku z tym pomaga poprawić nasz stan psychiczny i poprawić nastrój.
Tiamina
Wspomaga układ sercowo-naczyniowy i pomaga zwalczać chorobę morską i półpasiec. Ma również pozytywny wpływ na nasz umysł i działa regenerująco w przypadku chorób związanych z nieprawidłowym poziomem acetylocholiny. Niedożywienie i alkoholizm mogą prowadzić do niedoboru witaminy B1. Występuje w warzywach i produktach mięsnych. Na szczególną uwagę zasługują tutaj produkty zbożowe, jednak zawartość witamin różni się w zależności od rodzaju ziarna.
Witamina B2
Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego człowieka, poprawia stan naszej skóry i włosów, a także aktywnie uczestniczy w leczeniu anemii i chorób jamy ustnej. Organizm otrzymuje witaminę B2 z pożywienia. Ta witamina znajduje się teraz w większej liczbie produktów, które jemy. Możemy go znaleźć w mięsie, takim jak wieprzowina, drób i wątroba, a także w ziemniakach, mleku i produktach mlecznych.
Witamina B3
Bierze czynny udział w naszej gospodarce hormonalnej i tworzeniu czerwonych krwinek oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Witamina B3 jest rozpuszczalna w wodzie. Jest to jedna z najdłużej utrzymujących się witamin ze względu na swoją odporność na ciepło i promienie UV. Badania potwierdziły, że witamina ta ma również pozytywny wpływ na nasz umysł, a regularne spożywanie może pomóc w leczeniu depresji. Podobnie jak inne witaminy, witamina B3 występuje w dużych ilościach w mięsie, orzeszkach ziemnych i drożdżach. Kiedy spożywamy więcej niż 35 mg witaminy, mamy nadmiar witaminy w naszym organizmie. Jednak trudno to zrobić samym jedzeniem, więc jego przedawkowanie jest spowodowane przedawkowaniem tabletek.
Witamina B6
Bierze czynny udział w procesie metabolizmu białek i jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca. Jej niedobór może prowadzić do zmian zapalnych skóry i błony śluzowej jamy ustnej. Witamina B6 występuje w następujących produktach: mięsie, rybach, produktach mlecznych, wątrobie, zbożach, orzechach laskowych i włoskich, a także bananach i ziemniakach. Warto wspomnieć, że witamina ta jest bardzo wrażliwa na światło, wysoką i niską temperaturę.
Witamina B7
Na tle innych witamin z grupy B wyróżnia się tym, że jest produkowana przez florę jelitową, więc jej niedobory są rzadkie. Witamina B7 bierze aktywny udział w metabolizmie, zwłaszcza glukozy, a jej poziom we krwi zostaje ustabilizowany. Jej niedobór zwiększa ryzyko infekcji i chorób skóry, a także może prowadzić do spadku energii, bólu i skurczów mięśni. Witamina ta wspiera również zdrowie skóry, włosów i paznokci, a także może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Witamina B7 znajduje się w następujących pokarmach: wątrobie, jajach, łososiu, serze, awokado, malinach i kalafiorze.
Zapotrzebowanie na witaminę B7:
- Niemowlęta poniżej 6 miesięcy – 5 mikrogramów dziennie
- Niemowlęta od 7 miesięcy do 3 lat – 6-8ug dziennie
- Dzieci w wieku od 4 do 13 lat – od 12 do 20 mikrogramów dziennie
- Młodzież – 25ug dziennie
- 30 mikrogramów dziennie dla mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 19 lat
- 30 mikrogramów dziennie dla kobiet w ciąży
Witamina B8
Nazwa witamina B8 nie jest do końca trafna, ponieważ substancja ta jest produkowana przez nasz organizm. Występuje w mózgu, wątrobie i nerkach, ale znajdujemy go również we krwi, gdzie jest wychwytywany przez komórki. Objawy niedoboru tej witaminy są rzadkie, ponieważ dieta człowieka dostarcza około jednego grama tej substancji, co odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu naszego organizmu. Występuje w mleku, owocach, zbożach i warzywach.
Witamina B9
Witamina ta jest niezbędna do syntezy DNA. Chroni również przed wadami wrodzonymi i wspomaga działanie układu krwiotwórczego. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę zależy od wielu czynników. Dorośli powinni otrzymywać od 180 do 200 mikrogramów witaminy B9 dziennie. Z drugiej strony dzieci powinny dostarczać organizmowi większe dawki tej witaminy. Osoby z zaburzeniami trawienia również powinny dostarczać organizmowi umiarkowaną ilość tego składnika.
Większość ludzi wie, że najlepszym źródłem witaminy B9 są niewątpliwie świeże warzywa spożywane na surowo bez obróbki cieplnej.
Produkty te obejmują:
- drożdże
- szpinak
- biała fasola
- korzeń i liście pietruszki
- żółtko
- groszek
- brukselki
- brokuły
- jarmuż
- awokado
- szparag.